דייגו רודריגס דה סילבה אי ולאסקס (Diego Rodríguez de Silva y Velázquez) היה צייר ספרדי שפעל בחצרו של פליפה הרביעי מלך ספרד (Philip IV ). כבר בגיל 28 קיבל ולאסקס את התפקיד הבכיר של צייר החצר של המלך: במסגרת תפקידו (לצד תפקידיו הניהוליים השונים בחצר) צייר את דיוקנאותיו של המלך ושל בני המלוכה, ועבד על יצירות רבות שעיטרו את קירות הארמון.
1651 - כשכבר היה מבוסס, עבד ולאסקס על סדרת דיוקנאות מרשימה של בתו הצעירה של המלך, מריה תרסה נסיכת ספרד, אז בת 14. הואיל ויועדה להיות נסיכה, רבים היו המחזרים שביקשו לקבל עותק של דיוקנה. אחד אף נשלח ללואי הארבעה-עשר, מלך השמש שגם נשא אותה לאשה כעבוג תשע שנים במסגרת הסכם שלום שחתם יריבות בת שני עשורים בין ממלכות צרפת וספרד.
שלושה דיוקנאות של הנסיכה הצעירה מפוזרים כיום ברחבי העולם: האחד בגודל טבעי (וככל הנראה הראשון שגם נעשה על-ידי האומן לבדו) תלוי במוזיאון לתולדות האומנות (Kunsthistorisches) שבווינה. השני בלובר שבפריז, ואילו השלישי עומד במטרופוליטן מיוזיאום שבניו יורק. בשלושתם נראות פניה של הנסיכה חמורות סבר ובכולם היא חובשת פאה נכרית מפוארת. הפאה הספרדית הייתה פריט אופנתי שכיח שעוטר לעיתים קרובות באביזרים שונים ונכלל בדיוקנאות הרשמיים של בני המלוכה במסגרת בריתות נישואין.
מספר הבדלים בין הדיוקנאות בולטים לעין לרבות המידות שלהם. בדיוקן שפריז, מעוטרת הפאה בנוצות, קשתות ורודות ותכשיטים בולטים על רקע קפלי הווילון הירוק. בדיוקן שבניו יורק, היא מעוטרת בסיכות ובסרטים דמויי פרפר. הפאה הפיחה השראה ככל הנראה בעוזריו של ולאסקס ושמשה להם כדוגמה לעיצוב שאר הדיוקנאות של הנסיכה מריה תרסה.
ולאסקס נחשב בימינו לאחד הציירים הגדולים באומנות המערבית והספרדית בפרט. אולם ההכרה הבין לאומית ביכולותיו הגיעה רק בשלב מאוחר. עד לתחילת המאה ה-19 שמו כמעט שלא הוזכר מחוץ לספרד, ולעיתים נדירות נמנה בין ציירי הדיוקנאות הגדולים. השפעתו נחלשה אחרי מותו ובצרפת של המאה ה-18 הוא נתפס כצייר מדרגה שנייה שנודע רק בקרב חוקרים וחובבי ציור - אולי מפני שרוב עבודותיו נעשו בחסות מלך ספרד ולא די הונגשו לקהל?
נתן.
בתמונה א': דייגו ולאסקס, מריה תרסה נסיכת ספרד, 1651-1654 שמן על בד, 34.3x40 ס"מ, המטרופוליטן מיוזאום, ניו יורק.
בתמונה ב': דייגו ולאסקס, מריה תרסה נסיכת ספרד, 1652-1653 שמן על בד, 150.5x123.8 ס"מ, הקונסטהיסטורישס מוזיאום, וינה.
בתמונה ג': דייגו ולאסקס, מריה תרסה נסיכת ספרד, 1654 (בערך) שמן על בד, 71x60 ס"מ, הלובר, פריז.
José María Azcárate, Velázquez (Los Genios de la Pintura Española), Madrid, SARPE, 1990
Jean-Louis Augé, « La facture de Vélasquez », Dossier de l'art, no 63 « Vélasquez », décembre 1999, p. 99.
https://www.metmuseum.org/art/collection/search/437870
https://www.louvre.fr/oeuvre-notices/linfante-marie-therese-madrid-1638-paris-1683-future-reine-de-france
Comentários