בארבעים שנים של יצירה ענפה, צייר רמברנדט הרמנזון ואן ריין (Rembrandt Harmenszoon van Rijn) קרוב למאה דיוקנאות עצמיים. האם מדובר בביטוי נרקיסיסטי, או אולי בראי להתבוננות פנימית של היוצר? ייתכן שהייצוג החוזר ונשנה של דמותו נעשה ממניעים טכניים וכלכליים בלבד. בדיוקנאות רבים התהדר רמברנדט בתלבושות שונות: טורבן, בלויים, חליפות, קסדה. פעם היה נסיך, פעם פושט יד, חייל ואפילו בלדר. בדיוקן משנת 1632 רמברנדט הציג את עצמו כבורגני עם כובע רחב שוליים. ב-1636 הוא התלבש כחייל עם קסדה נוצצת. לא מדובר בתחפושות אקראיות – הצייר הבין שלדיוקנאותיו היה ביקוש רב בקרב חובבי אומנות ואספנים עשירים. וציור דמותו הייתה כנראה דרך נפלאה להתאמן ולהשתפר.
ב-1659, בפתח העשור האחרון בחייו, צייר רמברנדט דיוקן אישי, אפלולי ומיוחד: האדם בציור נראה זקן, אולי בודד. לחייו נופלות על סנטרו ומבטו דואג. כאילו שזה עתה חזה בדמותו לראשונה מזה זמן רב והופתע ממה שראה. ולא בכדי: רמברנדט היה תשוש. עייף משנים של צער רצופות במכשולים. הוא איבד את אשתו וילדיו, וירד מגדולתו ומנכסיו. אך בבחינת הציור, אפשר לראות את הברק שבגוונים הוורודים של הפנים - הם פורצים את פני הבד. העיניים צלולות והאור שנשפך על הפנים מדגיש את הקמטים והמרקמים השונים. אפשר כמעט להושיט יד ולחוש בשכבות הצבע. האור מתכהה בהדרגה ומבליט גם את העוויתות הקטנות ביותר בפנים. ומשיכות המכחול וגוני האפור, הירוק והחום זועקים החוצה אל הצופים.
באמצעות פניו, רמברנדט מעמת אותנו עם הזדקנותו והתנוונותו הנפשית. הוא מצביע על תהליך שעבר מאז שפניו התינוקיות הגיחו לראשונה ב"סקילת סטפנוס הקדוש" (The Stoning of Saint Stephen) ב-1625. אפשר לשער שאותו דיוקן המאוחר אכן מבטא תחושת כשלון ויגון (שאמנם ליוו את רמברנדט עד ליום מותו). אבל הצבעים ומשיכות המכחול מספרים סיפור אחר.
סיפור של אדם בוגר שהיה בשעתו בן 53 והגיע לשיאו הן אישית והן מקצועית. סיפור של גבר שחי את החיים במלואם וטעם את מרירות הכאב. סיפור של אומן שידע הצלחות אדירות וכישלונות חרוצים - סיפור של בן-אדם. ומה אם רמברנדט מזמין אותנו למעשה להתעמת עם הזמן החולף? דרך מצבי הרוח השונים שמצטיירים בכל דיוקן, הוא פותח בפנינו את סיפורו האישי – או אולי של כולנו? נתן. בתמונה: רמברנדט ואן-ריין, דיוקן עצמי, 1659, שמן על בד, 66x84.5 ס"מ, הגלריה הלאומית לאומנות של וושינגטון.
https://www.nga.gov/collection/highlights/rembrandt-self-portrait.html#about-the-artist
https://www.youtube.com/watch?v=rFMFH8Nf0Zw
https://artsandculture.google.com/asset/self-portrait/-gHQe8vbiHn2xw
https://www.lexpress.fr/informations/rembrandt-le-mystere-des-autoportraits_634273.html.
https://www.franceculture.fr/peinture/rembrandt-se-raconte-dans-ses-multiples-autoportraits
コメント