1900 - פבלו פיקאסו וידידו הצייר קרלוס קסג'מאס (Carlos Casagemas) הגיעו ברכבת לפריז. השניים הכירו שנתיים קודם לכן במסגרת לימודי אומנות בברצלונה, וחלקו דירה בשכונת מונמארטר שבפריז. מאולם מהר התדרדר מצבו הנפשי השביר של קסג'מאס. הצעיר התאהב בעלמה בשם ז'רמן (Jermaine) שדגמנה לאומנים שונים בעיר. קסג'מאס הבין שלא יזכה בז'רמן ולבו נשבר. ב־17 בפברואר 1901, הגיע לבית קפה בו הייתה הצעירה, ירה בה באקדח, פצע אותה והתאבד. פיקאסו שהיה אז בברצלונה ושמע את הבשורה על מות חברו, צייר לזכרו שלושה דיוקנאות שלו. רק ב-1965 חשף פיקאסו את הדיוקנאות בפני הציבור והעיד כי המחשבה על מות חברו עוררה בו את הרצון להתחיל לצייר בכחול.
התקופה הכחולה (The Blue Period) של פיקאסו נעה בין 1901-1904. את היצירה ”החיים” צייר ב־1903 בברצלונה אחרי רישומי ההכנה רבים. בתחילה, רצה לצייר את דמות הגבר בתווי פניו שלו אך בסוף תיאר אותו כקסג'מאס ואת הצעירה כמו ז'רמן. נדמה שהגבר מסמן משהו בידו השמאלית ומצביע על האשה מימין, האם מדובר באזהרה מן העתיד לבוא?
אם הצעירה היא אכן ז'רמן, ידו של קסג'מאס שמצביעה על הילד שבזרועותיה של האשה מימין עשויה לסמל את הכמיהה לילד שלעולם יבוא לעולם? שני הרישומים שעל הקיר עשויים להעיד כי הדמויות ניצבות בבית המלאכה של האומן. הציור התחתון מציג אשה שפופה, עצובה ומכונסת בעצמה. העליון מציג זוג אוהבים אבלים שמתנחמים זה בזרועותיה של זו. לצבע הכחול ביצירה מספר משמעויות: הוא עשוי להביע את צערו של פיקאסו על מותו של קסג׳מאס, או אולי לחצוץ בין המציאות הקשה לבין חייו, כחול הוא צבע מלנכולי, אולי נוסטלגי.
בבדיקות רדיוסקופיה שערכו ליצירה ב־1978, התגלה כי פיקאסו צייר את "החיים" על-פני ציור אחר בשם ”הרגעים האחרונים" שהוצג ביריד העולמי בפריז בשנת 1900. לא פעם בתחילת דרכו, נאלץ פיקאסו להשתמש באותו הבד לשני ציורים שונים מפאת מצבו הכלכלי הקשה. אולם המעשה טומן בחובו גם משמעות סמלית: בכיסוי יצירתו הראשונה שכבר זכתה להכרה, הציג פיקאסו בציור החיים ניסיון להשתחרר מן העבר ולפתוח דף חדש חייו, ויצירתו מסמלת שיא אומנותי וסוגרת את הפרק הראשון של חייו בפריז... נתן.
בתמונה: פבלו פיקאסו, החיים ('לה וי'), 1903, שמן על בד, 196.5x129.2 ס"מ, המוזיאון לאומנות של קליבלנד.
Wattenmaker, Richard J.; Distel, Anne, et al. (1993). Great French Paintings from the Barnes
Foundation. New York: Alfred A. Knopf. Calosse, J.P. Picasso. Parkstone International. 2011 Le grand Palais - https://www.youtube.com/watch?v=I44iCgMpbWc
Kommentare