2019 - במלאת חמש מאות שנים למותו של לאונרדו דה וינצ'י, שאל מוזיאון המטרופוליטן מהוותיקן את היצירה 'הירונימוס הקדוש במדבר' לרגל המאורע. בציור מוצג הירונימוס - קדוש ותאולוג מרכזי בכנסיה במאה החמישית לספירה, שנודע בתרגום כתבי הקודש ללטינית (ה-וולגאטה). הסצנה מתארת על סיפור חייו המאוחרים של הקדוש, שבמהלכם התבודד במדבר כחלק מתהליך הפניטנציה (חובת התשובה).
'התשובה' היא אחד הנושאים המרכזיים באיקונוגרפיה הדתית הנוצרית וככזו תוארה לא פעם על-ידי אומנים מתקופות שונות (לרבות קרוואג'ו). הציור לא גמור ומעניק לצופה הצצה יוצאת דופן לתהליך היצירה של דה ויצ'י וחושף למשל את נוכחות טביעות אצבעותיו.
בציור נראה הירונימוס מהורהר בנוף מדברי, הוא שדוף, כורע ואבן בידו. הקדוש תופס את מרכז הקומפוזיציה, גופו מעט אלכסוני והוא כורע בתנוחת טרפז. זרועו מושטת החוצה ומבטו נע אל הכיוון הנגדי. בקדמת הציור מופיע האריה של הירונימוס (כסמל 'אטריבוט') ומאפשר לזהות את המתרחש.
אכן דמות האריה מוצאת תימוכין במקראת הזהב (אסופת מעשיות על חיי הקדושים מן המאה ה-13) שחיבר יעקובוס דה ווראז'ינה ובה מסופר כי באחד הימים, כאשר הירונימוס סיפר ולימד את כתבי הקודש לנזירים, הופיע אריה בפתח המנזר כדי שהירונימוס יטפל בכפו הפצועה.
יצירתו של לאונרדו הוזכרה לראשונה בתחילת המאה ה־19 בצוואתה של הציירת השוויצרית אנג׳ליקה קאופמן (יש המפריכים טענה זו). עם מותה של קאופמן, אבדו עקבות הציור עד שנמצא במקרה על-ידי דודו של נפוליאון, החשמן פש (Fesch) שהחליט לקנותו. פש מצא את הציור בשתי חתיכות: החלק התחתון שכב בחנותו של סוחר חפצי יד שנייה רומאי, ושימש ככיסוי לקופסה. ואילו החלק העליון (שעליו ראש הקדוש), היה בחזקת סנדלר שהפך אותו למושב של שרפרף. עם מותו של החשמן, נחתך הציור לחמישה חלקים ונמכר במספר מכירות פומביות. ב-1856 קנה אותו האפיפיור פיוס התשיעי ותלה אותו בפינקוטק של הוותיקן - שם הוא נמצא עד ימינו.
נתן.
בתמונה: לאונרדו דה ויצ'י, הירונימוס הקדוש במדבר, שמן (טמפרה), 103x75 ס"מ, מוזיאון הוותיקן.
Holland Cotter, "What Leonardo Da Vinci Could Not Finish". The New York Times. July 11, 2019
Jack Wasserman,Leonardo da Vinci, 1975 et 1984, ed. Harry N. Abrams.
George Bent, Leonardo da Vinci and the Italian High Renaissance. The Great Courses series. 2013.
https://www.louvre.fr/oeuvre-notices/saint-jerome-et-le-lion
Comments